Hari ni Eyka nak share dengan korang satu resepi baru.. Hah, actually nasi hujan panas ni dah buat lama dah. Tapi baru sekarang sempat nak post. Maklumlah, Eyka semenjak masuk giat ni memang busy gila.. gilalah.. Hampir jadi gila (-,-") Okay, disebabkan my big brother balik rumah. That's why kita orang (I mean my mom & I) plan nak masak something. Katanya dah bosan dengan nasi putih saja. So, 1st punya cadangan ingat nak masak Nasi Briyani.. walaa.. tapi big brother kata dia teringin nak makan nasi hujan panas. Fine, disebabkan dia anak kesayangan mama + anak sulung.. Mama un kata jom buat nasi hujan panas. Okay, 1st Eyka ingat susah teraa mana nak buat dia. Rupa-rupanya senang saja. Thanks to...azlitamasammanis *Ilmu mu sangat berguna pada ku.. =D
Bahan:
3 cawan beras Basmathi ~ rendam dahulu 20 minit kemudian cuci dan toskan (Beras biasa pun boleh. Cuma texture dia lainlah)
1 sudu besar butter
2 1/2 cawan air
1 cawan susu cair
pewarna merah, hijau dan kuning telur
10 gm bawang goreng
garam secukup rasa
Rempah tumis
1 kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji cengkih
3 biji pelaga
1 helai daun pandan di simpul
Bahan ini di goreng tanpa minyak boleh juga jika ingin di bakar dahulu
10 gm badam (optional)
10 gm kismis (optional)
10 gm gajus (optional)
Bahan Kisar
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inc halia
Cara:
- Panaskan minyak sapi dan butter
- Tumiskan bahan tumis dan daun pandan hingga terbit bau yang harum
- Masukkan bahan kisar dan masak hingga terbit minyak
- Tambahkan susu cair, air dan garam secukup rasa
- Kacau rata
- Masukkan nasi
- Kemudian masukkan badam, gajus dan kismis
- Gaul rata
- Tutup periuk nasi dan tanak nasi seperti biasa
- Bila nasi dah masak, ambil chopstik dan lubang-lubangkan
- Masukkan sedikit pewarna didalam setiap lubang
- Tutup semula periuk nasi dan biarkan ia meresap sebentar
- Kemudian gemburkan nasi rata
- Sedia di hidangkan bersama lauk - pauk yang sesuai
Jeng3..!! Tadaaaaa... 1st try... Alhamdulillah jd juga.. |
Boleh makan dengan ayam goreng berempah, ayam masak merah.. *lg satu dish tk tahu nama |