Hehehe *muka renyeh* Hri ni Eyka nak share dgn korang semua satu resepi bru yg Eyka curi dlm buku resepi dkt bookstore [snap snyap2 tnpa bli, kuang ajoq dk Eyka ni..?? >_<] [Mianhae~!!!] Okay, tanpa melengahkan masa.. resepi dia mudah saja..
Resepi Ayam Gerang Asam
Bahan2:
-Ayam
-cili kisar
-bwg merah (*)
-bwh putih (*)
-lengkuas (*) (Eyka tk letak hri tu tp dlm bku tulis)
-buah keras (*) (Eyka tk letak hri tu tp dlm bku tulis)
-batang serai (*)
-serbuk kunyit (*)
-belacan (*)
-pes asam jawa
-bunga kantan
-daun kesum
-daun limau purut
-daun kunyit (dikoyak)
-tomato (dipotong)
-minyak masak & garam
(*) bahan2 yg dikisar
Cara2:
1) Panaskan minyak dan tumis bahan yg dikisar (*) shgg pecah minyak
2) Masukkan ayam & gaul shgg air ayam kering
3) Masukkan bancuhan air asam jawa brsma bunga kantan, daun kesum, daun limau purut, daun kunyit & garam
4) Masak shgg kuah pekat & pecah minyak
5) Masukkan tomato, kacau rata & tutup.. Siap!!
Inilah rupanya.. Habis satu family tambah 2, 3x .. Sbb sedap sgt!! *nmpk tk angkt bakul sendiri* |
Bahan:
-Ayam (dipotong kecil)
-cili api (*)
-bwg merah (*)
-bwh putih (*)
-halia (*)
-batang serai (*)
-lengkuas (*)
-serbuk kari
-serbuk kunyit
-garam
-minyak masak
-daun pandan (selebar yg mungkin)
-lidi
(*) bahan utk dikisar
Cara2:
1)Gaulkan ayam dgn smua bahan yg dikisar, serbuk kari, serbuk kunyit, & garam. Perap selama 30 minit supaya ia meresap ke dlm ayam2 tuu..
2) Daun pandan dibuat kelongsong (tp disebabkan ketiadaan daun pandan yg ckup panjang.. Maka Eyka hanya simpulkannya & masuk kedalam minyak yg panas) (klu balut tu maybe lg wangi & meresap tp cara Eyka buat tu bau juga.. tp klu korang balut maybe lg Umphh~!!) lps balut jgn lupa sematkan dgn lidi
3)Panaskan minyak & goreng shgg masak
4) Angkat & siap~!!
Nyum~!! |